Horzelplaag (Dazen)

Vroeger gingen wij met het hele gezin naar een watertje met zandstrandje als we bij mijn Opa en Oma waren in Drenthe. Andere Ooms en tantes met hun kinderen gingen dan ook gezellig mee. Ik heb daar hele leuke herinneringen aan. Ik was  graag in het water dus zo gauw we daar aankwamen vloog ik het water in en bleef daar ook lang in zitten. Maar.....dat was niet alleen doordat ik het water zo leuk vond. Er waren namelijk ook ongelovelijke vervelende en zeker ook pijnlijke steekvliegen die wij horzels noemde. Ze kwamen op je natte huid zitten en beten je. En als je dan onder water vluchtte bleven ze gewoon zitten. Verschrikkelijk vond ik ze en was er ook bang van. Daardoor durfde ik niet uit het water te komen. En mijn familie maar zeggen,"Goh, die Evertdina, wat een waterrat".

Met ouder worden werden de bulten ook steeds groter. Ik heb het een keertje gehad dat ze mij beten op mijn enkel. Mijn hele voet zwol op zodat mijn tenen op pinda's leken. Het vervelende vind ik dat het net lijkt of je huid in brand staat.

Goed, door deze beesten wordt ik best beperkt met het uitlaten van de honden. In de broekpolder wachten ze je op. Zo gauw je in hun domein komt vliegen ze letterlijk op je af. Lekker lopen is er dan niet meer bij. Ze prikten gewoon door mijn spijkerbroek heen.

In middendelfland vermijd ik de plassen waar veel riet omheen staat. Vinden ze een superplek.

Maar door het warme broeierige weer van de afgelopen tijd zijn ze uitgeweken naar het park achter ons huis. Eerst bij de rand (niet meer lopen dus), toen bij de kinderboerderij en nu dus ook in onze tuin Roepen. En dat vind ik echt enorm balen. Er gaat geen dag voorbij of zo'n kreng heeft wel een handtekening bij me achter gelaten. Het blijkt toch wel uniek te zijn, ik hoor er meer over bij ons in de wijk. Zijn we lekker mee.

Dazen of paardenvliegen


DAZEN - DAZEN BESTRIJDEN - PAARDENVLIEG - DAZENSTEEK - ALLERGIE
Je hoort hem niet komen, je voelt hem niet op je landen, maar wees er zeker van dat je de steek van een daas zult voelen. Het bloeddorstige insect bijt met zijn scherpe grijpertjes zelfs door een lichte T-shirt om te krijgen wat hij nodig heeft: je bloed. Ze zijn ontzettend vervelend en kunnen je met een hele groep aanvallen, maar wat kan je er tegen doen?
 
   


 

Wanneer komen ze?
Hoewel ze in België en Nederland nog niet in zo’n groten getale aanwezig zijn, kan je bij vochtig en warm weer altijd last krijgen van dazen. Er mag ook niet te veel wind zijn. Dazen houden van een windstille dag. Zoals bij de muggen, heb je geen last van de mannetjes. Het zijn de vrouwtjes die op zoek zijn naar bloed om hun eitjes te laten rijpen in hun lichaam.

Steekgedrag
Dazen speuren hun prooien op aan de hand van de koolstofdioxide die deze uitademen. Dichterbij hun prooien gaan ze ook af op warmte. Zeker de warmte die vrijkomt bij inspanningen. De scherpe, stevige snuit van een vrouwtjesdaas gaat zo door dunne stof en kan je pijnlijk bijten. De jeuk en zwelling komen voornamelijk door het speeksel dat de daas vrijlaat bij de beet opdat het bloed niet zou stollen. De meeste dazen steken liever bij vee dan bij mensen, maar dat wil niet zeggen dat ze je niet flink kunnen lastigvallen. De gewone regendaas valt mensen aan bij vochtig weer, soms zelfs in grote groep. De daas die het op je hoofd heeft gemunt, is de goudoogdaas.

Hoe bestrijden?
Veel kan je niet doen tegen dazen, maar je kan de kans om geprikt te worden wel enigszins beperken.

  • Draag op warme, vochtige en windstille dagen een lange broek en een trui met lange mouwen, ook al wil je dat waarschijnlijk niet. Kies ook een stof die dik genoeg is en een lichte kleur heeft. Dazen worden meer aangetrokken door donkerdere kleuren. Om de goudoogdaas van je hoofd te houden, kan je een pet of hoed dragen.
  • Op dagen dat dazen massaal uitvliegen, kan je beter plekken vermijden waarvan je weet dat er een grote concentratie aan dazen is. Blijf dus uit de omgeving van ondiepe waterpartijen, vochtige bossen of stallen, want dat zijn trekpleisters voor de paardenvlieg.
  • Het is niet gemakkelijk om een daas dood te slaan. Door hun alziende facetogen gaan ze bij de minste beweging vliegen. Het enige moment waarop je ze met je hand kan doodslaan, is als ze bijten, maar dan is het al te laat. Een vliegenmepper zien ze niet zo gemakkelijk op hen afkomen, maar dat heb je natuurlijk niet altijd bij.
  • Een laatste tip is... niet veel zweten. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, vooral op warme zomerdagen.

Als je toch geprikt wordt, kan een kalmerende zalf enigszins verlichting brengen.